Bare kos

ANMELDELSE
Publisert 19/12/23
| Skrevet av Ingun Bøhn

Kveld på biblioteket

Omtale: Kveld på biblioteket

Tittel: Kveld på biblioteket
Illustrasjon og tekst: Max Estes
År:
2023
Sider: 48
Forlag: Gyldendal
Format: Innbundet med hardt omslag
ISBN: 978-82-05589-59-9

Det er ganske sjelden at en effektiv, no-nonsense-stil som den Max Estes representerer, også rommer en god dose sjarm. Overlegent, ryddig og «lettlest», det er aldri tvil om hvor i bildet han vil ha fokus, slik at vi kan følge historien med letthet. Blikk og smilemunn, eventuelt det motsatte, setter stemningen – og treffer hver gang, på enklest mulig vis, «prikk, prikk, strek!». Like tydelig er fargesettingen i denne boken; den er heldekkende, logisk og virkningsfull. Vi er med!

Side 7 fra *Kveld på biblioteket* (2023) av Max Estes, publisert av Gyldendal.
Side 7 fra Kveld på biblioteket (2023) av Max Estes, publisert av Gyldendal.

Max Estes har atskillige bildebøker bak seg, der han står for både tekst og illustrasjon, alltid i umiskjennelig stil. En av de første var Alfabetfesten – smart, fiks og humoristisk! (Cappelen Damm, 2011). Kveld på biblioteket er en fortelling som vil kunne gi alle bibliotekarer godartet hjerteflimmer av pur eufori! Lesende foreldre likeså. Den er så gjennomført sentrert rundt hyggen ved lesning, det tette samværet mellom boken, lytter og leser. Fortelleren her er en gutt som nylig har begynt å lese selv, han er på kveldsbesøk på biblioteket sammen med mamma. Pappa jobber der og kan slippe dem inn etter at alle de andre lånerne har gått.

Side 12–13 fra *Kveld på biblioteket* (2023) av Max Estes, publisert av Gyldendal.
Side 12–13 fra Kveld på biblioteket (2023) av Max Estes, publisert av Gyldendal.
Side 22–23 fra *Kveld på biblioteket* (2023) av Max Estes, publisert av Gyldendal.
Side 22–23 fra Kveld på biblioteket (2023) av Max Estes, publisert av Gyldendal.

En spennende verden åpner seg mellom mørklagte bokhyller som pirrer fantasien! Mamma er en bokelsker utenom det vanlige, vår forteller er på vei inn i dette ubegrensete universet – snart på egen hånd. Fortellingen, og ikke minst illustrasjonene, favner intimiteten i dette temaet, en stemning det er hyggelig å få være deltager i. Når den bokelskende familien, mamma, pappa og «jeg», omsider forlater biblioteket med alle bøkene de har lånt, lar illustratøren oss vandre ut i vintermørket i lett snøfall. Vakkert! Vi aner lesekos under lunt lampelys rundt neste sving.

Her er ingen avledende elementer, få, enkle setninger, null friksjon eller drama, bare kos – så det er sagt. «Action»? Vi savner det ikke.