En sykkeltur av de sjeldne

ANMELDELSE
Publisert 27/12/22

Kåre og Marimba hjelper til

Omtale: Kåre og Marimba hjelper til

Tittel: Kåre og Marimba hjelper til
Tegning: Camilla Kuhn
Tekst:
Markus Lantto
År: 2022
Sider:
33
Forlag:
Samlaget
Format: Bok med harde permer
ISBN: 978-82-340077-9-8

Tekst og illustrasjoner forenes i et viltert samspill når Markus Lantto og Camilla Kuhn forteller om en av tidenes mest hemningsløse sykkelturer.

Å kjede seg kan være ganske kjedelig, det vet de fleste av oss. Samtidig er det ofte da de rare, spennende og morsomme ideene har en tendens til å dukke opp. Og akkurat det er det som skjer i en av høstens nye barnebøker, Kåre og Marimba hjelper til. En bok som til tross for den noe anonyme tittelen (å hjelpe til kan jo peke på nesten hva som helst) viser seg å romme en skikkelig røverfortelling, bokstavelig talt. Og den sprenger alle grenser for realisme, både i historien som sådan og i illustrasjonene.

Første barnebok fra multikunstner

I denne fortellingen om de to vennene Kåre og Marimba får nemlig Kåre den gode ideen at de skal hjelpe noen, en dag de to kjeder seg. Og det går ikke lang tid før de treffer på en mann, Torsten, som Kåre og Marimba mener trenger akkurat deres hjelp. Torsten prøver nemlig med alle virkemidler å få opp låsen til en sykkel, for han har mistet sykkelnøkkelen sin, sier han. Med litt hjelp fra våre to små helter får Torsten tilgang til sykkelen, og selvsagt vil Kåre og Marimba sitte på når han sykler i vill ferd gjennom byen. Men det er noe rart. For Torsten er en type som ikke betaler for seg noe sted. Og ligner ikke vennene hans som kommer etter ham, mistenkelig på politiet?

Oppslag fra *Kåre og Marimba hjelper til* (2022), illustrert av Camilla Kuhn og forfattet av Markus Lantto. Utgitt av Samlaget.
Oppslag fra Kåre og Marimba hjelper til (2022), illustrert av Camilla Kuhn og forfattet av Markus Lantto. Utgitt av Samlaget.

Markus Lantto, som har skrevet fortellingen, er en mann med mange talenter. Han er både instrumentbygger og kunstner (særlig innen skulptur/installasjon/ready mades), og han har tidligere utgitt to romaner. Kåre og Marimba hjelper til er hans første barnebok. Selv om Lantto er en multikunstner, har han imidlertid ikke illustrert boken selv. Det er det Camilla Kuhn som har gjort. Kuhn er godt etablert innen det illustrerte barnebokfeltet og har både gitt ut flere egne bøker og illustrert andres. Hennes viltre strek er som skapt for fortellingen om Kåre og Marimba.

Amatørestetikk og surrealisme

Kuhns illustrasjoner er blyanttegninger som er fargelagt digitalt, og de er hovedsakelig preget av den såkalte amatørestetikken. Stilmessig kan de minne litt om barnetegninger, selv om det er åpenbart at det er en profesjonell aktør som står bak dem. Illustrasjonene låner dessuten litt både fra henholdsvis surrealisme og kubisme: På ett av oppslagene er Torsten fremstilt som en edderkopplignende figur, og både hans og andre karakterers ansikter fordreies iblant på en måte som minner om det vi ser på noen av Picassos portretter. Munnen er plassert på den ene siden, nesen på den andre og øynene et eller annet sted imellom der.

Men først og fremst gjør Camilla Kuhns tegninger jobben med å utfylle Lanttos tekst og fortelling på en veldig fin måte. Det er nemlig en del ting teksten ikke forteller direkte, særlig om Torsten og hans bedrifter. Det får vi vite kun gjennom det vi ser. Dette er heller ikke overtydelig skildret i illustrasjonene, men dukker opp i ulike bakgrunner og som små hint i oppslagene. På det første oppslaget der Torsten dukker opp, fiklende på en sykkel, kan vi for eksempel se en fugl på en portstolpe, og fuglen har et smykke i nebbet. Jeg gjetter at det er en skjære, og skjærer er kjent for å være tyvaktige vesener. Så mon tro om det ikke er flere tyver i denne fortellingen?

Oppslag fra *Kåre og Marimba hjelper til* (2022), illustrert av Camilla Kuhn og forfattet av Markus Lantto. Utgitt av Samlaget.
Oppslag fra Kåre og Marimba hjelper til (2022), illustrert av Camilla Kuhn og forfattet av Markus Lantto. Utgitt av Samlaget.
Side 32 fra *Kåre og Marimba hjelper til* (2022), illustrert av Camilla Kuhn og forfattet av Markus Lantto. Utgitt av Samlaget.
Side 32 fra Kåre og Marimba hjelper til (2022), illustrert av Camilla Kuhn og forfattet av Markus Lantto. Utgitt av Samlaget.

Flere bøker i en serie?

Den visuelle fremstillingen av karakterene i denne fortellingen er også ganske festlig. Mens Kåre er en nøktern type, er det Marimba som er den eventyrlystne og fartsglade, og dette reflekteres i deres påkledninger. Kåre er svartkledd med briller, mens Marimba har rød- og hvitstripete genser, lilla skjørt og grønne, altfor store støvler. Torsten er kanskje den artigste karakteren i sin røde grilldress, hvite tennissokker og flippflopper. I omgivelsene rundt karakterene har Kuhn lekt seg mye med perspektiver, forgrunner og bakgrunner. Iblant lar hun bakgrunnselementer få en litt anonym brunfarge, i andre oppslag har hun plassert ulike elementer i fortellingen på et mer simultant nivå, slik at vi er på flere steder samtidig. Dette bidrar til at fortellingen føles eventyrlig og urealistisk, og at denne fortellingen lever sitt eget liv på tvers av våre vanlige oppfatninger om tid og rom.

Til tross for den lite avslørende tittelen er Lantto og Kuhns fortelling om Kåre og Marimba blitt en ganske morsom leseopplevelse. Første gang jeg hørte tittelen Kåre og Marimba hjelper til, tenkte jeg at den kunne være en av flere bøker i en serie. Foreløpig er det bare kommet ut én bok om de to små vennene. Men skulle Lantto og Kuhn bestemme seg for å lage flere bøker om dem, tror jeg det kunne bli skikkelig gøy!