Identitetstyven

ANMELDELSE
Publisert 28/12/23

Verdas rikaste tjuv

Omtale: Verdas rikaste tjuv

Tittel: Verdas rikaste tjuv
Tegning og tekst: Marianne Gretteberg Engedal
År:
2023
Sider: 40
Forlag: Samlaget
Format: Innbundet med hardt omslag
ISBN: 978-82-34001-56-7

I Marianne Gretteberg Engedals tredje bok om tjuven Kjell tar hans jakt på identitet en helt ny vending. Og boken bare ber om at det kommer flere bøker i denne serien.

Marianne Gretteberg Engedals første bok om den lille tjuven Kjell, Pølsetjuven, vakte stor begeistring hos anmeldere da den kom ut i 2019. Fortellingen om gutten som er født inn i en tjuvfamilie, men allikevel er verdens verste tyv, er et både originalt og smart konsept. Ikke så rart da at illustratørforfatter Engedal har valgt å fortelle videre om Kjell i nye bøker. Bok nummer to, Polititjuven, kom i 2021, og nå er den tredje boken her, Verdas rikaste tjuv.

Side 39 fra *Verdas rikaste tjuv* (2023) av Marianne Gretteberg Engedal, publisert av Samlaget.
Side 39 fra Verdas rikaste tjuv (2023) av Marianne Gretteberg Engedal, publisert av Samlaget.

Drømmen om den andre

Pølsetjuven handler mest om at Kjell ikke ønsker å være tyv. Han har et behov for å finne seg selv og løsrive seg fra familien sin. I Verdas rikaste tjuv tas denne identitetstematikken enda et skritt videre. Mens tjuvefamilien vinner hundre millioner kroner på et stjålet Flax-lodd og blir verdens rikeste tyver, får Kjell både øynene og ørene opp for den blokkfløytespillende Bob. Bob er en gutt med lilla, volangpyntede bukser og ganske høye hæler på støvlene. Kjell vil bare at Bob skal legge merke til ham, og han bruker av den stjålne Flax-gevinsten til å kjøpe klær, sko og blokkfløyte, slik at han kan bli helt lik Bob. Kjell tar også hull i høyre øre, og selv om det ikke står eksplisitt noe sted i boken, kan vi jo tenke at Kjell rett og slett er forelsket i Bob. Han dagdrømmer i alle fall mye om ham. Det interessante med historien er imidlertid at den ikke egentlig fremhever det som måtte være skeivt, men heller handler om at man ikke kan kjøpe seg venner. Og at de som liker en for den man er, er de man må ta vare på.

For den som ikke har lest de tidligere bøkene om tjuven Kjell, er det et par ting som kan oppleves som litt uklare i den nye boken. For det første forklarer ikke denne boken hvorfor Kjell ikke er tyv lenger (det får vi vite i Pølsetjuven), og for det andre forklarer ikke denne tredje boken hvem som er hvem av Kjells venner. Hvis man har lest Polititjuven, vet man hvem som er Perit, Pølse-Per og Bibbi, men i Verdas rikaste tjuv må man bare gjette seg til det. Her er det for lett å føle at man har gått glipp av noe til at leseopplevelsen blir helt tilfredsstillende.

Oppslag fra *Verdas rikaste tjuv* (2023) av Marianne Gretteberg Engedal, publisert av Samlaget.
Oppslag fra Verdas rikaste tjuv (2023) av Marianne Gretteberg Engedal, publisert av Samlaget.

Stor frihet i utformingen

Illustrasjonsmessig har Marianne Gretteberg Engedal skapt tre bøker med en ganske klar visuell identitet, og de henger fint sammen på det visuelle planet. For eksempel har alle de tre bøkene den samme småbyen avbildet på innsiden av permene, og husene vi ser der, korresponderer visuelt med karakterene vi treffer i boken: Tyvene har stripete klær og bor i et stripete hus, huset til politifamilien har blålys på taket, og familien til Pølse-Per bor i huset med en pølse på taket. Illustratøren har også tatt seg mange friheter i utformingen av karakterene. Akkurat det er kjempegøy. Her finner vi blant annet en lærer med tre øyne, en elev med tre ben og en gutt med et tre på hodet. Flere av karakterene ser også ut som dyr, eller de er utformet slik at de har trekk fra det yrket de har. Dette er noe av det som gjør bildebokuniverset i Tjuven-bøkene ekstra originalt, og det er morsomt å bare titte seg igjennom boken på jakt etter snåle og snurrige typer.

Side 8 fra *Verdas rikaste tjuv* (2023) av Marianne Gretteberg Engedal, publisert av Samlaget.
Side 8 fra Verdas rikaste tjuv (2023) av Marianne Gretteberg Engedal, publisert av Samlaget.

Selv om dette er en formmessig ganske typisk bildebok, låner den også fra tegneseriesjangeren. Det er vel også blitt en slags tradisjon at vi finner bruk av både ruter og snakkebobler i «vanlige» bildebøker. Vi finner innslag av dette også i Verdas rikaste tjuv. Illustratøren har særlig benyttet seg av det å dele oppslaget opp i ruter når tempoet i fortellingen øker. Det er interessant at rutene markerer at ting skjer etter hverandre. Det hender også at flere ting skjer i ett og samme oppslag, men det markerer helst at ting skjer samtidig. Denne måten å fortelle på geleider leseren fint gjennom hendelsene på en oversiktlig måte. Bildene er i seg selv ganske informasjonstette og følges ikke alltid av så mye tekst. Illustrasjonsteknisk har Engedal benyttet seg av blyant og gouache samt illustrasjonsappen Procreate.

Det er foreløpig ikke planlagt flere bøker om Kjell og vennene hans. Men Verdas rikaste tjuv gjør at man får lyst til å lese både en og to bøker til om den tidligere tyven. For hvem er Kjell egentlig, og hvor er han på vei? Det spørsmålet blir foreløpig bare hengende i luften.