Hjertevarm julefortelling
Eit hjarte til jul
Tittel: Eit hjarte til jul
Illustrasjon: Line Renslebråten
Tekst: Line Dybedal
År: 2021
Sider: 40
Forlag: Samlaget
Format: Bok med harde permer
ISBN: 978-82-34-00505-3
Får du ikke nok av familie, julelys og snøtunge trær før jul? Da er Eit hjarte til jul perfekt for deg – en følsom og fin julefortelling om Noras mamma, som skal få nytt hjerte.
Julen er en tid da familierelasjoner virkelig settes i spill. Hvem vi har, og hvem vi ikke har, blir plutselig så tydelig, og både lykke og sorgfølelser forsterkes. Det samtidig skjøre og sterke ved familiebånd er noe av det den illustrerte juleboken Eit hjarte til jul tar for seg. Boken er skrevet av Line Dybedal og har illustrasjoner av Line Renslebråten. Dybedal debuterer med denne boken, og vi skal ikke se bort ifra at hun etter hvert vil skrive lengre bøker, som romaner for enten barn/ungdom eller voksne. For dette er en solid tekst, selv om den også oppfattes som ganske tradisjonell i form og dramaturgi. Teksten spiller fint sammen med Renslebråtens stemningsfulle illustrasjoner, som også tar i bruk noen virkemidler vi ellers ikke ser så ofte i norske bildebøker for barn.
En erfaren illustratør
Line Renslebråten har allerede mange års erfaring som illustratør og illustrerte bl.a. den brageprisnominerte faktaboken Blåhvalen (2020), skrevet av Andreas Tjernshaugen. Renslebråten selv både skriver og illustrerer egne faktabøker for barn, og i tillegg lager hun troll og fabeldyr av polymerleire. Akkurat dette med fabeldyrene er interessant, for de er jo tredimensjonale figurer. Og det tredimensjonale preger i høyeste grad illustrasjonsarbeidet hun har gjort i Eit hjarte til jul også, selv om den fortellingen handler om oss vanlige mennesker.
«Teksten spiller fint sammen med Renslebråtens stemningsfulle illustrasjoner, som også tar i bruk noen virkemidler vi ellers ikke ser så ofte i norske bildebøker for barn.»
I Dybedal og Renslebråtens julebok får vi høre om Nora, en jente i barneskolealder, som snart skal feire jul. Men mammaen hennes ligger på sykehus og venter på nytt hjerte. Derfor er det mange tanker som svirrer rundt i hodet til Nora, selv om det er desember og alt burde være bare kos, lys og varme i familien. Hvordan er egentlig en mamma med nytt hjerte? Er hun like glad i Nora som den gamle mammaen? Heldigvis har Nora både en super farmor og en snill pappa, og sammen skaper de litt julestemning allikevel, ute i juletreskogen, i en annerledes førjulstid.
Fra sykehusgrønt til lun julestemning
Visuelt sett er denne boken spekket med julestemning, og den spiller i stor grad på våre forestillinger om hvordan en gammeldags, tradisjonell jul ser ut. For selv om illustratøren stadig vekk tyr til en sykehusgrønn bakgrunnsfarge i oppslagene, lar hun også enkelte oppslag være lune og fulle av lys, eller mer mystiske, preget av iskald, mørk vinternattsstemning. Her er granskog med snøtunge trær, her er julelys og stjerner, engler og snømenn. Det er dessuten en ganske høy grad av realisme i disse illustrasjonene. Enkelte elementer er gjengitt med en nærmest fotografisk presisjon, og karakterenes mimikk og kroppsspråk formidler i stor grad fortellingens ulike stemninger. Det er også moro å se at Noras farmor ser ut som en farmor anno 2021, kledd i olabukse og med langt hår – altså helt uten permanentkrøller og blomstrete kjoler, som bestemødre gjerne hadde for en generasjon eller to siden. Realismen i disse illustrasjonene kan gjøre det lettere for barn å relatere til fortellingen, som jo handler om et barns følelser og tanker rundt en litt ny og vanskelig situasjon.
Uvanlig tredimensjonalitet
Illustratøren leker seg også med ulike perspektiver, og vi kan like gjerne se karakterene bakfra som forfra, eller vi kan få se en situasjon som om vi stod i skogen og tittet ut på den. Det er absolutt noe filmatisk over fremstillingene av de ulike scenene i denne historien, og illustratørens bruk av tredimensjonalitet i bildene gir iblant assosiasjoner til Jon Blund-animasjonsfilmen som pleide å følge med episodene av «Jul i Skomakergata» (for oss som er gamle nok til å huske den serien). Litt mindre realisme i dette, kanskje, men dette skaper en fin og litt annerledes bildebokopplevelse. Illustrasjonene er laget digitalt, og den tredimensjonale effekten er i hovedsak skapt av ett eller flere klare og tydelige forgrunnselementer i lag over hverandre mot en dus bakgrunn. Mye overlays er brukt for å få ulike spennende teksturer.
Med Eit hjarte til jul har to stykk Line, Dybedal og Renslebråten, skapt en fin og følelsesladet bildebok, visuelt vakker, men også ganske tradisjonell i sin formidling av julestemning. Dette er en bok for dem som ikke vil slippe tak i den gode, gammeldagse oppfatningen av julen, der familiebånd, nærhet og varme opphøyes og skattes.