En ensom tegner i London

ANMELDELSE
Publisert 29/10/19
| Skrevet av Morten Harper

Bow & Arrow

Omtale: Bow & Arrow

Tittel: Bow & Arrow
Tegning og tekst: Ida Larmo
År:
2019
Forlag:
Cappelen Damm
Format: Bok med harde permer
Sider:
152
ISBN: 978-82-02615-33-8

Et sted tidlig i boken tenker en 22 år gammel Ida Larmo: «Hvorfor kan ikke alt bare være som før?» Det er sommeren 2003. Hun er ferdig på Strykejernet kunstskole i Oslo. Foreldrene krangler og er i ferd med å skille seg. Bruddet med forloveden føles uavklart. Det er ikke rart Ida vil skru klokken tilbake.

Når hun ikke kan flytte i tid, rømmer hun i rom. Ida blir student i illustrasjon ved Kingston University i London. Mens hun studerte i Oslo, bodde hun på en gård ikke langt unna foreldrene. Spranget er stort fra landlige omgivelser i Akershus til studentblokkene i London, uten familie og venner rundt seg. Den litt pussige tittelen Bow & Arrow understreker sårbarheten hun føler. Begrepet er, som det forklares i boken, cockney rhyming slang for «sparrow», altså spurv.

*Bow and Arrow* (2019) av Ida Larmo (side 11), publisert av Cappelen Damm.
Bow and Arrow (2019) av Ida Larmo (side 11), publisert av Cappelen Damm.

«Når hun ikke kan flytte i tid, rømmer hun i rom.»

Allment og gjenkjennelig

Både i stil og fortelling har Bow & Arrow dagbokformens improviserte og springende fremstillingsmåte. Særlig tre tråder eller handlingsplan holder likevel boken sammen. Det er et tilbakeskuende privat plan der Ida forsøker å forsone seg med foreldrenes skilsmisse og sitt eget kjærlighetsbrudd. Det er også et privat plan vendt fremover, om å være alene på et fremmed sted og forholdene hun etter hvert knytter i London. Så er det et tredje, profesjonelt plan, som kan ha særlig interesse for Numers lesere, om tegning og å utvikle seg som kunstner.

*Bow and Arrow* (2019) av Ida Larmo (side 71), publisert av Cappelen Damm.
Bow and Arrow (2019) av Ida Larmo (side 71), publisert av Cappelen Damm.
*Bow and Arrow* (2019) av Ida Larmo (side 72), publisert av Cappelen Damm.
Bow and Arrow (2019) av Ida Larmo (side 72), publisert av Cappelen Damm.

«Både i stil og fortelling har Bow & Arrow dagbokformens improviserte og springende fremstillingsmåte.»

De to private planene handler begge om det vanlige og gjenkjennelige. Skilsmisse, å være student på et nytt sted og romantiske lengsler er allmenne hendelser og opplevelser. Styrken er at mange lett kan relatere seg til serien. Svakheten er at historien kan bli for velkjent og tradisjonell. For hovedpersonen var nok hendelsene store og viktige den gangen, men som leser leter jeg etter hva som begrunner at akkurat denne historien trenger å fortelles.

*Bow and Arrow* (2019) av Ida Larmo (side 22), publisert av Cappelen Damm.
Bow and Arrow (2019) av Ida Larmo (side 22), publisert av Cappelen Damm.
*Bow and Arrow* (2019) av Ida Larmo (side 23), publisert av Cappelen Damm.
Bow and Arrow (2019) av Ida Larmo (side 23), publisert av Cappelen Damm.
*Bow and Arrow* (2019) av Ida Larmo (side 48), publisert av Cappelen Damm.
Bow and Arrow (2019) av Ida Larmo (side 48), publisert av Cappelen Damm.

Ida Larmo

Ida Larmo (f. 1981) er tegneserieskaper, illustratør og grafisk designer, med bachelor i Visuell kommunikasjon fra Kunsthøgskolen i Oslo. Larmo har laget flere avistegneserier, blant annet Værbitt, som fikk andreplassen i Dagbladets tegneseriekonkurranse i 2016. Samme år ga hun ut bildeboken Putekrigen. Larmo har illustrert en rekke bøker for andre forfattere, deriblant Verdens farligste gjeng av Arne Svingen (tre bind siden 2013).

Nettside

Karikert realisme og akvarell

Selv om historien har sine begrensninger, henter Ida Larmo mye ut av den i en åpen og involverende iscenesettelse. Boken har også et bredt følelsesregister fra muntre episoder i studentlivet og romantiske forestillinger som kolliderer med virkeligheten, til nærgående metaforer om foreldrenes favntak og farens depresjoner. Slike personlige anstrøk gjør serien særegen selv om hendelsene er det i mindre grad.

Boken skildrer undervisningsopplegget ved Kingston, og viser Idas arbeid med og refleksjoner rundt noen av tegneoppgavene. For den som er opptatt av tegnefaget, er det likevel mer interessant hvordan stil og teknikk skifter flere steder i boken. Basisstilen er en karikert realisme med store figurer, forenklet miljø og markante fargeflater. Det er også helsides akvareller, enkelte collager og maleriske bilder av Jane Austens England. Stilskiftene fremhever en stemning eller understreker kontraster, og boken henger likevel godt sammen.

Etter ensomheten i London, reiser Ida på slutten av boken til Kabelvåg for å studere ved Nordland film og kunstskole. Det virker ikke som hun kjenner noen flere her, enn hun gjorde i London. Likevel føler hun en helt annen tilhørighet, og det er også i Kabelvåg hun nå bor og arbeider. Med dette etterspillet er Bow & Arrow en dannelsesreise der «hjem» er en subjektiv tilstand og veien dit er ikke rettlinjet. Noen ganger må man reise sør for å komme frem nord.