Lykken kan være å legge et håp av lys i det svarte kullet

SAK
Publisert 24/04/20

Aase Gulbransen 1927–2020

Det er med stor sorg vi tok imot beskjeden om at vår gode venninne og kunstnerkollega Aase Gulbrandsen har gått bort. Hun ble født i 1927 og døde på Oppsalhjemmet 11. april. Vi ønsker sammen å hedre Aase: Calina gjennom deres unike vennskap i over 40 år og Kristin som en god venn og kollega.

Aase bestemte seg sent for å bli kunstner. Det var et modig og nødvendig valg for henne etter år som sekretær i Brasil og Afrika. Debututstillingen i Kunstnerforbundet i 1970 viste en usedvanlig følsom og egenartet kunstner. Hun har flere offentlige utsmykninger og en rekke offentlige innkjøp.

Portrett av Aase Gulbransen, kulltegning av Calina Pandele Yttredal
Portrett av Aase Gulbransen, kulltegning av Calina Pandele Yttredal


Praktboken Så merkelig, som ble gitt ut i 2007, dokumenterer et fyrverkeri av et kunstnerliv gjennom tekst og bilder. Boken ble lansert i anledning Aases 80-årsdag, samtidig med hennes separatutstilling i Tegnerforbundet. Å foreta et utvalg av en så omfattende kunstnerisk produksjon virket som en nærmest umulig oppgave. Vi var vitne til vurderinger og kompromissløse valg, «blod, kull, tårer», som Aase uttrykte det. Hun var så dedikert – selv når hun skulle kjøpe melk, hadde hun med seg tegnesaker. Aase var interessert i så mye variert, både kollegers utstillinger, debatter omkring signalbygg og oppdagelser av nye planeter. Hun var omtenksom overfor venner og kolleger og sendte for eksempel brev med foto tatt fra bursdager eller andre begivenheter. Og hun hadde en fantastisk sans for humor, som da hun i talen til Calina som vitne i hennes bryllup avsluttet med: «Calina, du vil sikker bli den første kvinnen på Mars for å utforske tingenes tilstand og opprinnelse.» På et spørsmål om hva lykke var, svarte hun: «Jo, det er enklere enn du tror! Lykken er å høre fuglene synge, kjenne lukten av syriner, være til stede.» Som da hun kom rett fra et opphold på Cité i Paris til gården Søndre Green for å tegne hønene hun elsket.

I likhet med andre kvinnelige kunstnere hadde hun fortjent en større anerkjennelse. Aase var beskjeden, men samtidig var hun en selvbevisst kunstner som visste hvem hun var. Takk, kjære Aase, for alt du har gitt oss. Det er vanskelig å forestille seg en verden uten deg. En stor kunstner har gått bort. Din kompromissløse intensitet inspirerer oss.

Aase Gulbransen

Født: 26. mai 1927
Død: 11. april 2020